Piemonte på flaske

Uten å kunne noe særlig om vin kjøpte Lisette Lyhus fra Lier utenfor Drammen vingården Avezza i Piemonte sammen med foreldrene. Etter fire år i Italia er hun en dreven vinprodusent, som har store planer om å vokse.

I et topp moderne lokale rett utenfor Canelli ønsker Lisette Lyhus oss velkommen med et stort smil. I løpet av kort tid har hun foretatt betydelige endringer og investeringer på rundt hundre millioner kroner på vingården, og har store ambisjoner for videre satsing.

Fra eiendom til vin
Hun skulle egentlig jobbet med eiendomsutvikling, men da muligheten for å overta vingården Avezza dukket opp, ble fristelsen for stor. Samtidig kjøpte hun et boutique-hotell og en restaurant i nærheten. Nå har hun gjort italiener av seg, og bygger opp både vinhuset Avezza og på sikt en hotellkjede sammen med sin italienske ektemann Davide og deres lille sønn Kenzo.

Avezza ble etablert i 1956, og var eid av den samme familien i flere generasjoner frem til familien Lyhus fra Lier kom inn som nye eiere. Familien Avezza er fremdeles med i arbeidet, og Paolo som er barnebarnet til grunnleggeren er aktivt med i driften av vingården.

– Per i dag produserer vi sju ulike viner, og mange av dem finner du på vinmonopolet i Norge, forteller Lisette, mens hun raust skjenker i smaksprøver.

Små, med store ambisjoner
Lisette er tett på hele produksjonslinjen, og har full kontroll på alle detaljene i prosessen. Hun bor selv på den opprinnelige vingården, midt mellom store områder med drueranker.
Den første innhøstingen starter allerede i midten av august. Druene presses i en splitter ny presse som er kjøpt i Frankrike. Deretter lagres vinen på store ståltanker som rommer fra 2 250 til 10 000 liter, fra 6 til 10 måneder, avhengig av hvilken type vin som skal lages. Videre lagres den videre enten på eikefat eller tappes direkte på flasker.

I 2022 produserer Avezza 65 000 flasker, og er relativt små sammenlignet med andre produsenter. Men målet er å vokse til 250 000 flasker årlig.

Eksklusive dråper
Piemonte er verdenskjent for svært god vin av høy kvalitet, og Avezza produserer blant annet Alta Langa musserende laget på Champagne-metoden, og Nizza og Barbera d`Asti rødviner.

Vingården består av åtte hektar land, og Avezza dyrker druetypene Nebbiolo, Pino Nero, Chardonnay og Moscato, i tillegg til Barbera, selvfølgelig. 

Naturvin, som ikke er naturvin
Men Lisette og medarbeiderne hennes er ikke redde for å eksperimentere med vin. I tillegg til musserende og røde viner, produserer de rosè brut som italienerne virkelig har fått sansen for i år, moscato dessertvin og rød og hvit vermut. I fjor produserte de også to naturviner, som Lisette helst ikke ønsker å kalle naturvin.

 – Våre moderne viner har vi valgt å kalle Lyus ett spill på mitt etternavn som er Lyhus.

En rødvin laget av 100% Barbera, skal helt drikkes kald. Produsert som en Beaujolais vin, det vil si at hele drueklaser legges på ståltank (vanligvis presses druene før de kommer på tank) slik godgjør de hele druene seg under gjæringsprosessen ett par uker før druene håndpresses. Heretter blir den lagret ca 6 mnd på ståltank før den tappes på flasker. Vinen er hverken klarifikert eller filtrert, forklarer Lisette.

Avezza er de eneste som produserer vin av denne typen med Barbera i dette området i Piemonte.

– Vi har også i år sluppet et Lyus bianco, en 100% tørr moscato, uten bobler. Denne er heller ikke filtrert, og under gjæringsprosessen valgte produsenten at den skulle ha kontakt med drueskallet for å skape en litt mørkere gulere farge på vinen. Veldig god, smiler Lisette.

Dermed dekker de elleve vinene som produseres et bredt spekter. Flere av vinene er å få på det norske vinmonopolet, og fra neste år vil alle vinene fra Avezza kunne kjøpes i Norge.