Fulgte den italienske drømmen

Etter å ha feriert i Italia i en årrekke, tok ekteparet Jon Haugan og Trude Rikheim et modig valg. De fulgte lidenskapen og skapte paradiset Tenuta Miranda i Piemonte, med fokus på utsøkt vin, lokal mat og gode opplevelser.

I et lite dalsøkk, under en knallblå himmel og omringet av vinranker finner du vingården Tenuta Miranda.
Kvalitet og eksklusivitet. Det er det første som slår deg når du kjører forbi vinrankene og ned alleen mot gården som består av flere murbygninger i nøye samstemt fargepalett. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene.

Tenuta Miranda

Et sted for magi
Eiendommen på hundre mål hadde vært familien Bocchinos eie i fem generasjoner siden tidlig på 1800-tallet. De er en kjent produsent av eksklusiv grappa i mer enn 100 år, og eiendommen var familiens sommersted hvor de dyrket druer til produksjonen. Da siste eier Miranda døde, bestemte familien seg for å selge eiendommen.

Trude og Jon, vertskapet på Tenuta Miranda

Det norske ekteparet Trude og Jon hadde en stund vært på jakt etter et sted de kunne renovere og skape sitt drømmehotell, men det var ikke enkelt å finne noe som fremsto som unikt. Da de fikk tips om Mirandas gamle gård falt brikkene på plass. Her skulle de skape magi.

Det ble en omfattende prosess. Stedet var nedslitt, og trengte en full renovering og ombygging. Med Jons bror og en annen investor på laget gikk de grundig til verks. De engasjerte en lokal arkitekt som fikk beskjed om at de ønsket seg et luksuriøst gjestehus uten å miste den gamle sjarmen. Og arkitektene gikk grundig til verks med blikk for detaljene. Blant annet kjøpte de opp gamle antikviteter som ble pusset opp og restaurert, og plassert som små kunstverk på de 12 gjesterommene.

Farger og energi
– Vi ga arkitektene frie tøyler, og de skapte virkelig noe unikt. Det eneste kravet mitt var at de skulle bruke glade farger. Dette skal være et sted som gir masse energi, forteller Trude.
Og farger ble det. Alle rommene har sin egen særegne stil, men felles for alle er at de originale italienske detaljene ble bevart og mikset med moderne komfort. Gamle fliser ble tatt opp og renset en for en, og tredører pusset og malt.

– Vi er veldig opptatt av at gjestene våre skal sove godt, og vi brukte lang tid på å finne de riktige sengene, forteller Jon. I tillegg brukte de mye tid på å finne frem til de beste  tekstilene til sengetøy, håndklær og badekåper for å få den riktige eksklusive følelsen. Et lokalt vaskeri tar ansvaret for at kvaliteten er på topp hver eneste dag og natt.

Etter et og et halvt år med oppussing, delvis under nedstengning som følge av Covid, sto Tenuta Miranda klart til å ta imot gjester sommeren 2021. Det har blitt akkurat som vertskapet ønsket seg, pluss litt til. Et luksuriøst, elegant og gjennomført hotell.

Trøfler, vin og opplevelser
Jon og Trude er opptatt av å gi gjestene sine opplevelser, og de blir ekstra glade når gjestene ønsker å utforske området. De har opparbeidet seg et stort nettverk i Piemonte, og tilbyr alt fra smaking av vin og trøfler, til sykkelturer med en tidligere proffsyklist.

– Under rittet Giro d`Italia fikk vi en stor gruppe med sykkelinteresserte på besøk. Da skreddersydde vi et opplegg for dem, hvor de fikk følge rittet på nært hold samtidig som de også fikk oppleve Piemonte fra sykkelsetet med profesjonelt italiensk utstyr. En stor suksess, smiler Jon.

Både han og Trude har i mange år vært over gjennomsnittlig interessert i vin og samarbeider med en rekke vinprodusenter i regionen.

– Vi dyrker druer som vi lager vår egen husvin, Dolcetto av. Men mesteparten av druene selger vi videre til produsenter som lager nydelig vin av dem. Gjester som ønsker å se hvordan vinen i Piemonte produseres, enten det er sprudlende bobler laget etter Alta Langa-metoden, eller eksklusive røde Nizza-viner, kan bli med på omvisning hos en av de mange vingårdene. Vi kan også arrangere smaking på Tenuta Miranda, forteller Jon.

Samles rundt langbordet
Gjestehuset har 12 rom, med til sammen 24 soveplasser og passer perfekt for grupper som ønsker seg noe ekstra. I Italia er måltidet et sentralt møtepunkt, og derfor var det også svært viktig for Jon og Trude å lage et stort og profesjonelt kjøkken.

–  Vi serverer i utgangspunktet kun frokost, men en lokal restaurant kan levere lunsj dersom gjester ønsker dette. Hvis grupper som besøker oss ønsker å feire en stor dag, ha et matkurs eller få et deilig tilberedt italiensk måltid av profesjonelle kokker, har vi samarbeid med lokale restauranter og kokker som rykker inn og tar over kjøkkenet vårt. Det er utrolig morsomt og skaper alltid god stemning.

For det er jo det Italia handler om, tross alt. Å møtes over god mat og vin, og dele de gode opplevelsene.

One thought on “Fulgte den italienske drømmen”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *