Milano – en reise verdt?

Forleden fikk jeg spørsmål om Milano er en fin by å besøke med tenåringer. Svaret satt langt inne. Jeg er ingen ekspert på Milano, men har besøkt byen jevnlig de siste 25 årene. Og jeg har ikke helt klart å knekke koden. Jeg finner rett og slett ikke ut av byen, slik jeg enkelt har gjort med Roma, Firenze, Venezia og de andre store byene i Italia. Men jeg har noen tips hvis du vil oppleve essensen av Milano på noen timer.

Galleria Vittorio Emanuele

Milano er Italias hovedstad for design og mote. Det høres flott og glamorøst ut, og det er det sikkert også – hvis man tilhører den indre krets som driver med slike ting. Det gjør ikke jeg. Og derfor føles byen på mange måter også fremmed.

Milano er perfekt hvis du har et par månedslønner å legge igjen hos Gucci eller Prada, eller foretrekker håndsydde hatter hos Borsalino, grunnlagt i 1883. Uansett lommebok og budsjett er Galleria Vittorio Emanuele hvor du finner disse forretningene verdt et besøk – arkitekturen er slående vakker.
Milano er den perfekte kulisse for modeller på 1.80 som uanfektet tripper av gårde på stiletthæler. Jeg har sittet på cafe og beundret dem gå forbi– og følt meg som en flodhest på land. Sånn er det bare, når man ikke har de rette italienske genene.

Shopping
Men for oss turister – hva gjør man en dag i Milano? Og spesielt med tenåringer på slep? Svaret er kort og godt: shopping.

Enten tenåringene har et kredittkort som åpner dører hos haute couture forretningene, foretrekker Zara, Mango og andre butikker som vi også finner hjemme – eller er som mine ungdommer og leter etter de kuleste vintage-butikkene, så vil de være fornøyde. Ifølge husets 17-åring er det mange gode vintage-butikker i Milano, og man kan gjøre kupp i alle prisklasser. Butikkene finner man på google maps. Søk, let og finn!

Navigli

Det er to bydeler i Milano som skiller seg ut: Brera, som ofte blir omtalt som designdistriktet og ligger rett bak teateret La Scala, og Navigli – et rolig område rett ved kanalene, med mange gode spisesteder. Begge anbefales et besøk. Vår erfaring er at de fleste turister holder seg rundt katedralen Il Duomo, og at det er mindre køer og trengsel jo lengre du utvider rekkevidden fra denne.

Byens beste utsikt
Men har du først funnet veien til den enorme, og svært vakre katedralen, bør du definitivt utforske den. Katedralen er gedigen og rommer 40 000 mennesker. Og min anbefaling er å klatre opp på taket, først som sist.

Selv om det er umulig å rangere, må dette være en av de vakreste av Italias kirker, fasaden slår meg i bakken hver gang jeg ser den. Den gotiske kirken ble påbegynt i 1386, og ikke fullført før i 1965. Fasaden har rundt 3500 skulpturer, og den største er fire meter høy og er en gullbelagt statue av Jomfru Maria som er plassert på toppen av det høyeste spiret.

Det er enkelt å komme seg opp på taket: de bedagelig anlagte kan ta heisen, eller du kan legge inn dagens trim og ta trappene fatt. Det går helt fint, selv i 35 graders varme. Uansett kan det være lurt å kjøpe billett på forhånd, køene er lange i høysesong.

Nattverden
Leonardo da Vinci deltok i byggingen av katedralen, men han er kanskje mest kjent for maleriet Nattverden som også befinner seg i Milano. Kirken og klosteret Santa Maria delle Grazie som huser Leonardo da Vinicis berømte maleri er også verdt et besøk. Freskomaleriet er egentlig ikke ekte fresko siden den ikke er malt på våt kalk, men på tørr vegg (al secco) etter sigende fordi Da Vinci var for utålmodig til å bruke den tradisjonelle metoden. Uansett er maleriet stort og imponerende i sin detaljrikdom og Da Vinci brukte tre år på verket, som sto ferdig i 1498. Også her er det rift om billettene, så bestill tidlig dersom du vil inn.

Gelato
Et besøk i Milano på sommeren kan være en varm og utmattende affære. Dropp derfor de lekre skoene og gå for sneakers. Du går glatt 20 000 skritt. Og en gelato eller tre er absolutt på sin plass. Italienerne er gode på is, det vet alle. Man får kjøpt gelato på hvert gatehjørne, men jeg liker å handle hos noen jeg vet lager is med både hjerte og årelang kunnskap.

Hos Venchi, grunnlagt i 1878, er det alltid lange køer, enten du vil kjøpe hjemmelaget is eller deres fantastiske sjokolade. Still deg i køen – det er verdt det!

Bil eller tog?
Å kjøre bil inn i en italiensk storby man kanskje ikke kjenner, kan være en prøvelse. Når far forsøker å ha oversikt over trafikken, mor bommer på google maps og tenåringene stønner i baksetet mens gradestokken nærmer seg 35 røde, kan dagen være ødelagt før den er begynt. Det er begrenset med parkeringsmuligheter i Milano sentrum, og jeg kan nesten garantere at du ikke finner en ledig plass når du virkelig trenger den. Derfor er tog et veldig godt fremkomstmiddel hvis du kommer utenfra.

Vi pleier å ta toget til stasjonen Milano Cadorna, og derfra går vi til Il Duomo på ti minutter.

Så oppsummert – Milano med tenåringer?
Ja, det kan fort gå godt. Ta toget inn, sørg for at kidsa har oversikt over shoppingmulighetene på google maps, legg inn et kulturelt besøk, ta en lunsj ved kanalene i Navigli, spis nok gelato og dra hjem i tide før alle er utslitte og overopphetet.

God fornøyelse!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *