Italienske silkebobler

Italia er verdens største vinprodusent, og har også de eldste tradisjonene innen vinlaging som vi kjenner til. En bitteliten brøkdel av vinen lages i Franciacorta i Lombardia, et ungt vinområde som produserte sin første vin i 1961. Og nettopp derfor bør du åpne ganen for disse eksklusive italienske boblene.

– Vi følger de strengeste reglene i vår produksjon, nedsatt av vinkonsortiet her i Franciacorta.  Vinen lages etter det vi kaller Metodo Classico, den samme tradisjonelle måten man bruker for å lage Champagne i Frankrike. Og det meste gjøres for hånd. Det garanterer kvalitet. Faktisk berøres hver flaske 70 ganger av en menneskehånd under prosessen.

Sommelier Jessica Giovanessi viser oss rundt på den imponerende eiendommen. Det gamle klosteret og området rundt har røtter tilbake til pave Paul VI, og ble kjøpt av tre brødre i 1982. Dermed så vinhuset La Montina dagens lys. Og brødrene er fortsatt aktive. Gian Carlo Bozza, i sitt 88. år går fortsatt rundt på eiendommen med feiekosten for å sørge for at alt er plettfritt.

– Han er den første som kommer på jobb, og den siste som går, smiler Jessica.

Vind og jord
Franciacorta er strategisk godt plassert mellom Iseosjøen og Gardasjøen, og vinden gir en heldig temperatur for å produsere musserende vin, i tillegg til godt jordsmonn for druene Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Bianco og Erbamat. Den musserende vinen hos La Montina produseres hovedsakelig på Chardonnay, og en av de strenge reglene tilser at for at vinen skal være ekte må 85 % av druene komme fra samme avling. Men naturen kan være lunefull, og de siste årene har vinbøndenes nervøsitet økt med endringer i klima.

– Vi opplever store endringer, og vår store frykt er haglbyger, som vi får stadig oftere. Fem minutter med hagl kan ødelegge hele avlingen, forteller Jessica.

Manuell prosess
Druene høstes allerede tidlig i august for å få med syren, og også dette tidspunktet er fremskyndet med en måned de siste året som følge av klimaendringene.

Deretter presses druene, saften tilsettes sukker og gjær, og fylles på store tanker eller på eikefat. Etter rundt sju måneder tappes vinen på flasker og det er her boblene lages. Det er denne andre runden som er karakteristisk for både Champagne og Franciacorta.
En ny fermeteringsrunde på døde gjærceller starter når flaskene skal modnes dypt inne i den mørke og kjølige vinkjelleren i minst 18 måneder og helt opp til 60 måneder, avhengig av hvilken type vin som produseres.

Når sukker har blitt til alkohol og karbondioksid, og boblene er dannet, er også en ny flaske Franciacorta født.

Da gjenstår bare en såkalt menuage prosess, flaskene skal roteres og bunnfallet samles og fjernes. Tidligere var dette den svært viktige manuelle jobben til kjellermesteren, men nå har moderne teknologi tatt over.

Flaskene har fått en midlertidig metallkork, og gjennom en uke roteres flaskene kontinuerlig med flaskehalsen ned for å samle opp bunnfallet. Deretter fryses flaskehalsen ned til -28 grader, flasken åpnes, isbiten med bunnfallet fjernes, vinen tilsettes det som kalles ¨liqueur d`exposition» som definerer om vinen blir en Extra Brut (ekstra tørr) Brut (tørr) eller Demi Sec (medium tørr). Deretter blir flasken plombert med den karakteristiske korken som kjennetegner en musserende vin, pyntes med etiketter og er klar til å nytes.

Små, men gode
På spørsmål om forskjellen på en vin fra Champagne og en fra Fraciacorta vil italienerne på non-chalant vis svare «ingenting». Men om franskmennene er enige, er en annen sak. De har betraktelig lengre erfaring med denne typen produksjon, og leverer et sted mellom 200 og 300 millioner flasker i året. I Fraciacorta prouduserer de 120 vinhusene til sammenligning 17 millioner flasker årlig, og har heller ingen store ambisjoner om å vokse. La Montina lager 400 000 flasker hvert år. Kvalitet vil alltid komme foran kvantitet, og området som heter Franciacorta har ikke kapasitet til å produsere stort mer.

En smaking av de ulike vinene hos vinkelner Jessica hos La Montina ga meg en klar favoritt: Satèn, og helt riktig: navnet henspiller på silke med myke perlende bobler som leker i munnen.

Salute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *